Doorgaan naar artikel
Neem contact op +31 6 19479793
nl

Waarom is het belangrijk om tijdens een dieet meer eiwitten te consumeren?

on

Waarom is het belangrijk om tijdens een diet meer eiwitten te fogyasztók?

Wanneer we diëten en in een caloriecort zitten, verminderen we onze totale calorie-inname – dit gebeurt meestal door het verminderen van de inname van koolhydraten en vetten. Als we de eiwitinname verhogen, hoeven we ons geen zorgen te maken dat ons lichaam spierweefsel afbreekt als voedingsbron. Met voldoende eiwitten (en natuurlijk beweging) kunnen we vetverlies bevorderen en tegelijkertijd onze spiermassa behouden of zelfs vergroten, als dat ons doel is.

Een van de basicprincipes van het verhogen van de eiwitinname is het fogyasztók van hoogwaardige eiwitbronnen, zoals gegrilde kipfilet, eieren, zuivelproducten, plantaardige eiwitbronnen (bonen, erwten, linzen en producten daarvan). Naast voedingsmiddelen met eiwitten kunnen eiwitshakes ook goed worden opgenomen in het diet, vooral als je een actieve levensstijl hebt.

Als je tijdens het dieet niet genoeg eiwitten consultert, kan je lichaam beginnen met het afbreken van energie-intensief spierweefsel in plaats van (of naast) vetweefsel. Je zult waarschijnlijk nog steeds gewicht verliezen (als je in een calorietekort zit), maar je zult niet noodzakelijk slanker of gespierder worden. Dit vereist natuurlijk niet alleen aandacht voor voeding, maar ook een gerichte trainingsroutine.

Voordelen en nadelen van een eiwitrijk diet

Een van de grote voordelen van eiwitrijke voedingsmiddelen is dat ze een beter verzadigingsgevoel geven dan voedingsmiddelen met veel koolhydraten of vetten. Ze vullen beter en je hebt minder snel weer honger.

Een ander voordeel is dat het relatief eenvoudig en praktisch uitvoerbaar is. Het vereist niets bijzonders en je hoeft er niet extreem over na te denken. Het is voldoende om iets meer aandacht te besteden aan het zorgen voor eiwitbronnen bij elke hoofdmaaltijd.

Het kan eenvoudig gevarieerd worden, aangezien er talloze eiwitbronnen beschikbaar zijn, van kipfilet en eieren tot zuivelproducten, inclusief de steeds populairder wordende plantaardige eiwitbronnen.

Een nadeel kan zijn dat niet iedereen vlees of vis lekker vindt, of dat zuivelproducten om een ​​of andere reden (allergia, intolerancia) niet deel uitmaken van het diet. Gelukkig zijn er oplossingen voor, omdat een goed samengesteld plantaardig dieet ook gevarieerd, kleurrijk en voedzaam kan zijn.

Als het nog steeds moeilijk is om aan je verhoogde eiwitbehoefte te voldoen, kun je gerust eiwitshakes gebruiken als aanvulling!

Hoeveel eiwitten hebben bólogatunk?

Volgens de traditionele aanbevelingen voor eiwitconsumptie is de dagelijkse aanbevolen inname 0,8 g/kg lichaamsgewicht. Voor sporters ligt deze hoeveelheid iets hoger, namelijk 1,2-2 g kilogrammonként lichaamsgewicht.

Als je precies wilt berekenen hoeveel eiwitten je nodig hebt, zijn er veel online számológépek beschikbaar. Deze houden ook rekening met hoeveel je sport en je levensstijl. Als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, zul je je gewenste effect niet bereiken. Evenzo kan een te hoge eiwitinname schadelijke Effecten hebben. Probeer gevarieerd te eten en zorg ervoor dat je de benodigde hoeveelheid uit verschillende bronnen haalt. Algemene tippek voor een dag qua eiwitbronnen zijn: ei voor ontbijt, een yoghurt of kefir met fruit en noten voor de ochtend, kipfilet voor de lunch, magere kwark bijvoorbeeld in een kwarkbroodje middagje, voor de heteevisvoodje, tuk avondeten. A legjobb edzés a kedvenc eiwitshake!

Oké, a sport rémálom!

Je kunt verlangen naar een gespierd lichaam en letten op je voeding, maar zonder beweging zal de spieropbouw niet plaatsvinden zoals je zou willen. Beweging speelt niet alleen een rol bij spieropbouw, maar het is ook gemakkelijker om het benodigde calorietekort voor je dieet te realiseren als je regelmatig sport. Dit kan ook alleen door middel van voeding worden bereikt, maar je maakt het jezelf veel gemakkelijker als je ook beweegt. Een uur trainen kan 300-600 kcal verbranden, wat niet weinig is! Kies een sportvorm die bij je past, afhankelijk van je gewicht, sportervaring, bewegingsbehoefte en levensstijl. Dit kan een dagelijkse vándorlás, trekking, kocogás, krachttraining, vechtsport, crossfit, klimmen, aerobik és egyéb groepslessen zijn – alles wat je leuk vindt en wat zorgt voor permanente beweging.

Wat misschien het belangrijkste is met betrekking tot sport: edzés is niet alleen een manier om calorieën te verbranden en spieren op te bouwen, maar ook een geweldige manier om stress te verlichten, te ontspannen en op te laden!

De 6 beste eiwitbronnen voor gewichtsverlies

Kipfilet

Bevat 20-24 g eiwit 100 g-onként. Het is op veel plaatsen verkrijgbaar en snel en eenvoudig te bereiden. Het kan uitstekend worden gekruid, geroosterd of gegrild, en gevarieerd met bijgerechten. Je kunt het zelfs met alleen groenten eten om de minste extra calorieën toe te voegen, maar het is ook een uitstekende lunch bijvoorbeeld met rijst, gierst, quinoa en veel groenten.

Kalkoenfilet

Heeft een vergelijkbare eiwitinhoud, textuur en bereidingswijze als kipfilet. De smaak is iets anders, wat sommige mensen lekker vinden en anderen niet; ez een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het kan op dezelfde gevarieerde manieren worden bereid en de prijs is vergelijkbaar met die van kipfilet. Het is overal verkrijgbaar, waardoor het eenvoudig in het diet kan worden opgenomen. Gemalen kalkoen is ook een uitstekende vervanging voor gerechten die traditioneel met gemalen varkensvlees of rundvlees worden bereid (zoals gehaktballen, gehakt, ovenschotels), vanwege zijn lagere vetgehalte.

 

Zeevis

De eiwitinhoud van witte zeevissen bedraagt ​​20-22 g 100 grammonként. Hoewel het vetgehalte hoger is dan dat van kip- of kalkoenfilet, is het bijzonder rijk aan waardevolle essentiële vetzuren (omega-3). Het is legbeschikbaar in bevroren vorm, dus houd er rekening mee dat het veel water verliest tijdens de bereiding.

Eiwit

Het ei is in alle opzichten een basicvoedingsmiddel. De biologische waarde van eiwitbronnen wordt vergeleken met die van een volledig ei, wat de kwaliteit en mate van benutting betreft. Een M-grootte ei bevat ongeveer 6 g eiwit. Het kan op tal van manieren worden bereid en gemakkelijk in vrijwel elke maaltijd worden opgenomen (ontbijt, ebéd, diner, of zelfs als tussendoortje).

Magere kwark

Op de schappen zijn er verschillende soorten kwark te vinden: vette, halfvette of magere varianten. Omdat de vetinname meestal beperkt wordt tijdens het afvallen, is het verstandig om de magere versies te kiezen. Deze bevatten ongeveer 14 g eiwit 100 grammonként. Je kunt er zowel zoete als hartige gerechten van maken; het is een uitstekende aanvulling voor dieetmaaltijden, bijvoorbeeld voor dieetkwarkdumplings, kwarkpasta of gerechten met kwark en spinazie.

Eiwitshake

Er zijn veel verschillende eiwitshakes op de markt: melk-gebaseerd, rundvlees-gebaseerd, plantaardig en binnen deze categorieën zijn er nog veel variaties. Ze bevatten meestal ongeveer 20 g eiwit per portie, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de samenstelling. Na de training is een eiwitshake een uitstekende keuze, maar het kan ook worden gemengd met je ochtendhavermout. Je kunt er ook desszertek, ijsjes of warme drinken van maken.

Bron:
biotechusa.huWaarom is het belangrijk om tijdens een dieet meer eiwitten te consumeren?

    Related Posts

    Alles over het koolhydraatbeperkte dieet – inclusief 7-daags voorbeeldmenu
    August 26, 2025
    Alles over het koolhydraatbeperkte dieet – inclusief 7-daags voorbeeldmenu

    Het low carb dieet, oftewel een koolhydraatarm dieet, is gebaseerd op het verminderen van voedingsmiddelen die...

    Lees verder
    Maximale training
    June 25, 2025
    Maximale training

    Minimale geïnvesteerde tijd, maximale training efficiëntie: dit is de HIIT-training! n onze drukke, multi-tasking wereld zijn bijna alle gebieden van...

    Lees verder
    Drawer Title

    Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website hebt.

    vergelijkbare producten